Ljetne čari klasične glazbe u Dioklecijanovim podrumima dugogodišnji su ljetni festival splitske glazbene mladeži koji je postepeno prerastao u važan kulturni događaj u gradu Splitu. Želja nam je bila upotpuniti koncertnu i kulturnu ponudu grada Splita u ljetnim mjesecima te građanima i njihovim gostima pružiti vrhunske glazbene doživljaje u ambijentalnim prostorima Dioklecijanove palače. Festival svojom koncepcijom, prostorom i komornim koncertnim formama nije ni u kom smislu konkurencija drugim kulturnim događajima poput Splitskog ljeta.  S obzirom da tijekom godine organiziramo brojne koncerte, natjecateljske cikluse, majstorske radionice, predstave, predavanja itd. zapnu nam (da tako to kažemo) za uhu brojni mladi i kvalitetni glazbenici kojima upravo na Ljetnim čarima želimo dati priliku da održe svoje solističke koncerte. Suradnja sa mladim glazbenicima dakle prva je značajna odrednica ovog Festivala.  Druga bitna odrednica programa je suradnja sa renomiranim splitskim i hrvatskim glazbenicima sa svjetskom reputacijom, koji nam se uvijek rado odazovu pozivu i dođu u Split. Treća odrednica odnosi se na strane umjetnike, ansamble i vokalne skupine koje nastojimo dovesti u Split te na taj način predstaviti programe koje naši građani nemaju prilike često čuti. Ljetne čari klasične glazbe ne bi postojale bez  pokroviteljstva Turističke zajednice grada Splita koja je prepoznala ovaj kulturni program i od početka ga podržava. Drugi važan partner u ovom projektu je Muzej grada Split koji upravlja i skrbi o Dioklecijanovim podrumima te nam uvije izađe u susret ustupivši nam prekrasne ambijentalne lokacije na kojima se festival događa. Program festivala događa se tijekom srpnja i kolovoza te na samom početku rujna a ovog ljeta očekuje nas šest koncerata uz dva posebna koncertna događaja i jedu posebnu međunarodnu suradnju. S obzirom da ove godine ugošćavamo dva renomirana španjolska ansambla uz svesrdnu pomoć  Španjolskog veleposlanstva u RH i Španjolske vladine fondacije Acción Cultural Española (AC/E) možemo kazati da je Španjolska svojevrsna zemlja partner ovogodišnjeg programa. Osim već spomenutih Muzeja grada Splita i Turističke zajednice grada Splita kao glavnog pokrovitelja programa određene koncerte su podržali; Ministarstvo kulture RH,  Veleposlanstvo Španjolske u RH, Španjolska vladine fondacija Acción Cultural Española (AC/E), Hrvatsko narodno kazalište u Splitu – 64 Splitsko ljeto, Županija Splitsko-dalmatinska, Grad Split i Solinsko kulturno ljeto.

PROGRAM

  1. četvrtak 05.07.2018. u 20,30h (Istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: Gitara Mediterana: Srđan Bulat – gitara

jedan od najboljih mladih hrvatskih gitarista, Splićanin s londonskom adresom uvijek se rado vraća u svoj grad, ovog puta s atraktivnim programom, svojevrsnim omažom mediteranskih bisera pisanih ili obrađenih za gitaru.

  1. utorak 10.07.2018. u 20,30 h (Istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: Bachove suite: Mihovil Karuza – violončelo

poznati hrvatski čelist donosi amblematsko Bachovo djelo namijenjeno samo najboljim umjetnicima.

  1. četvrtak 26.07.2018. u 20,30h (Istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: biseri barokne glazbe: Ana Domančić Krstulović – flauta & Borna Barišić – čembalo

Ovaj zanimljivi program koji nemamo prilike često čuti u Splitu donose dvije renomirane splitske umjetnice.

  1. četvrtak 09.08.2018. u 20,30h (Istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu) 

program: Koncert pobjednika: J ?,

Na ovogodišnjem VII. Ciklusu mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2018. Nastupilo je 22 mladih glazbenika. Odluka o pobjedniku biti će donesena krajem lipnja 2018. nakon što nastupe svi izvođači. Ovaj program se odvija u suradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu kao zajednički program Ljetnih čari klasične glazbe i 64. Splitskog ljeta.  

  1. Petak 24.08.2018. u 20,30h  (Istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu) 

program: Glazbeni ocean Renate Pokupić 

Glazbeni ocean  je naziv za majstorsku radionicu solo pjevanja naše proslavljene mezzospranistice Renate Pokupić  i mladih opernih pjevača sa izborom arija iz opera, opereta, mjuzikala i rock opera.

  1. četvrtak 06.09.2018. u 20,30h (Istočni dio Podruma Dioklecijanove palače u Splitu)

Program: Tango Argentino:  Andrea Jelavić – flauta & Martina Jembrišak – klasična harmonika

Program nam donosi obrade djela A. Piazzole i drugih skladatelja za ovaj neobičan i atraktivan duo.

POSEBNI PROGRAMI

  1. Petak 08.06.2018. 21,00 h ( istočni prostor uz ulaz u Etnografski muzej u Splitu)

koncert:El doncel del mar (Glazba zaboravljenog Mediteran)

Emilio Villalba / Sara Marina / Ángeles Núñez (Španjolska)

oud árabe, guitarra medieval, viola medieval, vihuela medieval, Bendir, Darbouka & Panderetas / Arapski ud, srednjovjekovna gitara, srednjovjekovna viola, srednjovjekovna vihuela, Bendir – arapski tamburin, Darbuka-bubanj & Pandereta –def

Emilio, Sara Marina i Ángeles vode nas na uzbudljivo glazbeno putovanje srednjevjekovnim Mediteranom od španjolske obale prema Levantu. Program El doncel del mar (Glazba zaboravljenog Mediterana) evocira glazbenu povijest brojnih naroda i kultura (kršćanska,arapska, židovska..)  koji su se isprepletali i prožimali. Bez obzira na ratove i sukobe, Mediteran je oduvijek bio more koje je spajalo i povezivalo.

Ovaj program podržan je od strane Ministarstva kulture i Veleposlanstva Španjolske u RH te  je realiziran u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita i odvija se u sklopu programa Dani Dioklecijana.

  1. Petak 13.07. 2018. 21,00 h (istočni prostor uz ulaz u Etnografski muzej u Splitu)

koncert: Rediscovering Spain (Glazba španjolskog zlatnog vijeka)

Accademia del piacere (Španjolska)

Fahmi Alqhai — Viola da gamba & glazbeno vodstvo
Rami Alqhai — Viola da gamba
Miguel Rincón – barokna gitara

Pedro Estevan –  bubnjevi i udaraljke

Poznati španjolski glazbenici donose uzbudljiv glazbeni program koji nam donosi djela iz španjolskog zlatnog vijeka (16 i 17 st.). Ovaj program podržan je od strane Ministarstva kulture RH i  španjolske vladine fondacije Acción Cultural Española (AC/E) te  je realiziran u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita i odvija se u sklopu programa Dani Dioklecijana.

MEĐUNARODNA SURADNJA

Ponedjeljak 16.07.2018 (Solin-Gradina)

program: ETHNO ON THE ROAD

Međunarodni orkestar Glazbene mladeži

U Solin dolazi glazbena atrakcija Orkestar mladih Međunarodne organizacije glazbene mladeži u čijem radu sudjeluju mladi glazbenici iz Azije, Afrike, Amerike, Australije i Europe, te zajednički donose glazbu iz zemalja iz kojih dolaze. Program se odvija u okviru Solinskog kulturnog ljeta.