1. Međunarodni znanstveni simpozij mladih istraživača glazbe (iSTeM_2018) Split, 7. – 9. prosinca 2018.

1.Međunarodni znanstveni simpozij mladih istraživača glazbe (iSTeM_2018), jedinstveni simpozij u hrvatskom glazbeno-istraživačkom miljeu, ima za cilj okupiti i povezati hrvatske i inozemne doktorande i mlade znanstvenike (do pet godina od obrane doktorske disertacije) iz područja muzikologije, etnomuzikologije, teorije glazbe i glazbene pedagogije. Jedan je od dugoročnih ciljeva ovog Simpozija stvoriti platformu za nove znanstvene diskurse s aspekta suvremenih istraživačkih interesa koja će predstavljati prijeko potreban prijelaz od inicijalne do samostalne znanstveničke djelatnosti s naglaskom na umrežavanje i afirmaciju mladih istraživača u međunarodnom znanstveničkom krugu. Ovo je prvi ovakav događaj u RH.  Glazbena mladež Split jedan je od suorganizatora, a mlada splitska muzikologinja dr.sc. Jelica Valjalo Kaporelo idejna je začetnica Projekta i Predsjednica Organizacijskog odbora. Više informacija na http://istem.com.hr/

 

[/column]

element10

“Gdje riječi ne vrijede, glazba progovara.”

— napisao je H. C. Andersen

Ipak, glazbi su ponekad potrebne i riječi kako bi objasnili njezin sustav, pojavu, kontekst i značenje. Često je potrebna pomoć stručnjaka, u ovom slučaju muzikologa, kako bi se objasnio socijalni, politički, društveni i kulturni aspekt glazbe.

Kategorizacijom glazbe te brojnim podjelama na žanrove i stilove definirane su neke glazbene pojave, glazbeni pravci i razdoblja.

Glazba je fenomen vrijedan proučavanja, bez obzira je li riječ o umjetničkoj, tradicijskoj ili popularnoj glazbi.

U raznovrsnim ambijentima diljem Splita dosadna, pasivna učionička predavanja pretvorit će se u interaktivne dijaloge glazbenih stručnjaka i muzikologa, uz neizostavni začin – glazbu.

Iz prve ruke moći će se upoznati s magistarskim radovima hrvatskih, ali i inozemnih studenata muzikologije, sudjelovati u glazbenim raspravama, dobiti saznanja o nekim izvođačima, spoznati širi i uži kontekst glazbe.

Muzikološka predavanja zamišljena su i kao glazbeni inkubator u kojem će sazrijevati nove ideje, prijateljstva i glazbene suradnje.

To će biti mjesto na kojem zaljubljenici u glazbu napokon mogu pobjeći od instant informacija i dublje uroniti u glazbenu problematiku.

Publika će se upoznati s drugačijim načinom razmišljanja, proučavanja i podučavanja iz čega mogu izrasti neke nove ideje i projekti. Ciklusom navedenih predavanja poticat će se razvoj kulture urbanog suživota i ekološke svjesnosti, socijalizacije, umjetničkog izražavanja i korištenja slobodnog vremena s ciljem unapređenja kvalitete življenja.

Sadržaji koji bi se nudili naglasak bi trebali imati na prihvaćanju različitosti i međugeneracijskoj osjetljivosti bez obzira je li riječ o djeci, osobama s posebnim potrebama ili osobama treće dobi. Širenje kulturnih sadržaja u svim dijelovima grada ujedno je i pravo građana na kulturu kao javno dobro.

U ciklusu nas očekuje nekoliko okruglih stolova i predavanja:

  • Tanja Halužan s temom “Etnografija suvremene kantautorske scene u Zagrebu”
  • Dario Poljak s temom “Opera Lažna vrtlarica” (La finta giardiniera, KV 196) Wolfganga Amadeusa Mozarta
  • Matej Hoyta s temom “Trendovi i produkcijske tehnike u heavy metal glazbi“
  • Antonija Petrić s temom “Popularna glazba i konstrukcije europskog identiteta: Hrvatski predstavnici na Euroviziji”
  • Mladen Kalebić s temom “Silvije Bombardelli: balet Stranac – transkripcija za puhački orkestar”
  • Judith Raspe s temom “Glazba i capoeira”
  • Giordano Calvi s temom “Glazba, glazbenici i politike u sklopu Lega Nord”

 Više informacija o samom rasporedu i detaljima uskoro.