31
kolovoz
20:00
Prostor 17B u istočnom dijelu supstrukcija (podruma) Dioklecijanove palače u Splitu
Loading Events
  • This event has passed.

„Glazbeni ocean“
Završni koncert majstorske radionice solo pjevanja Renate Pokupić – mezospran

„Kao što su otoci svaki za sebe jedinstveni ali povezani oceanom, tako smo i mi kao pojedinci jedinstveni, a na dubljoj razini povezani. Kada to nešto nevidljivo u nama i oko nas zatitra, nastaje glazba, i uranjamo u ocean koji nas povezuje“  Renata Pokupić

Sa ponosom predstavljamo završni koncert Majstorskog tečaja vokalne interpretacije Renate Pokupić (mezzosopran) koji se održavao u Splitu od 26. do 31. kolovoza 2017. u organizaciji Glazbene mladeži Split.

Renata Pokupić, na glasu po stilski besprijekornoj a duboko uživljenoj i izražajnoj interpretaciji, tražena je od vodećih opernih kuća i orkestara.

Nastupi je vode u London u znamenitu Kraljevsku operu u Covent Gardenu, gdje je prva među hrvatskim pjevačicama i pjevačima nastupila nakon nekoliko decenija. Redovito nastupa u sezonama Wigmore Halla, u Albert Hallu, Barbicanu i Royal Festival Halluu Londonu, na London Handel Festivalu, na BBC Promsu te često snima koncerte i pozivana je biti gošća u programima BBC Radio 3.

Nastupala je u Parizu u Salle Gaveau Salle Cortot, na brojnim festivalima diljem Francuske poput Festival Saint-Denis, u Operi Chatellet, u opernim kućama LilleuLyonuStrasbourgu, na festivalu u BeauneuFlamanska opera često je ugošćuje, a Španjolska ju je vidjela u Kraljevskoj operi u Madridu te na međunarodnim festivalima. Nastupala je u Japanu, na Taiwanu, u Maleziji, Australiji kao i opernim kućama u Sjedinjenim Američkim Državama, u Chicagu, Los Angelesu i Washingtonu.

Među orkestrima i ansamblima s kojima nastupa su Melbournški simfonijski orkestar, Bergenski filharmonijski orkestar, Collegium vocale iz Genta, Njemački simfonijski orkestar iz Berlina, Orkestar Champs-Elysees, Esterhazijeva dvorska kapela, Škotski komorni orkestar, Le Cercle de l’Harmonie, Pariški orkestar, Bachov zbor iz Londona, Academy of Ancient Music, Orchestra of the Age of Enlightenment, Rotterdamska filharmonija, Pariški komorni orkestar, Le Concert D’Astrée, Ansambl Matheus, Accentus, Orkestar Insula, Beethovenov orkestar iz Bonna, Birminghamski simfoničari, Filharmonijski orkestar iz Strasbourga, Londonski filharmonijski orkestar, Les Talens Lyriques, Sinfonietta Cracovia, Wroclaw Baroque Orchestra i mnogi drugi.

Renata Pokupić nastupa s vodećim dirigentima među kojima su Laurence Equilbey, Kurt Masur, Kazushi Ono, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Yannick Nézet-Séguin, Louis Langreé, Fabio Biondi, John Eliot Gardiner, William Christie, Paul McCreesh, Jérémie Rhorer, Emmauelle Haïm, Christophe Rousset, Carlo Rizzi, Jean-Christoph Spinosi, Laurence Cummings, Christian Curnyn. Proputovala je svijet u duetu s Rogerom Vignolesom za glasovirom a snimili su i nosač zvuka s pjesmama češkog skladatelja Tomašeka. Njene interpretacije mogu se naći na preko deset nosača zvuka poznatih tvrtki, te na brojnim snimkama za radio i televiziju u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama te u programima televizijskih kanala Arte Mezzo.

Lik Brankice koji je Pokupić glumila u višestruko međunarodno nagrađivanom filmu Sve najboljeSnježane Tribuson, doživljen je među filmskom strukom i publikom kao uspješno glumačko ostvarenje a Pokupić je nagrađena na Filmskom festivalu u Pulinagradom Breza za najboljeg debitanta 2016. godine.

U Hrvatskoj, Pokupić surađuje s pijanisticom Renatom HilSimfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim ljetnim igrama i povremeno drži seminare. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Zdenke Žabčić. Usavršavala se na seminarima kod Dunje Vejzović i Eve Blahove. Renata Pokupić je dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za izvrsne izvedbe te ordena Republike Hrvatske Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

Details

Date:
31 kolovoz, 2017
Time:
20:00
Event Category:
Organizer:
Glazbena mladež Split
Phone:
021 482 400
Email:
info@gmsplit.hr
Organizer Website:
www.gmsplit.hr

Najavljujemo