element10

CIKLUS KONCERATA MLADIH GLAZBENIKA mo. VINKO LESIĆ

izvodi se u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem i Umjetničkom akademijom u Splitu, kako bi mladim glazbenicima pružio priliku za stjecanjem koncertnog iskustva mimo školskih i akademskih priredbi.

U koncertnoj sezoni 2015./2016. predstavit će nam se sedam mladih glazbenika prema odabiru umjetničkog odbora.
Koncerti iz Ciklusa predviđeni su u periodu od siječnja 2016. do svibnja 2016. godine.

Koncerte će uz publiku pratiti i umjetnički žiri u sastavu: Nelli Manuilenko, Nataša Karajanov Pačko, Olga Cinkoburova, Wladimir Kossjanenko, Vesna Podrug, Jadranka Garin, Mihovil Karuza, Anđela Jerkunica Milišić, Vladimir Lukas, Ana Domančić Krstulović, Željko Milić, Marijo Krnić i dr.

Najuspješniji mladi glazbenik bit će nagrađen statuom mo. Vinko Lesić.

U sezoni 2015./2016. predstavljaju nam se

Marica Vilibić – violinski recital

Foyer splitskog HNK
27. siječnja 2016. u 17.00

MaricavilibicMARICA VILIBIĆ (1989.) violinu počinje učiti s 8 godina u GŠ “Josip Hatze” u klasi prof. Valtera Lovričevića. Dobitnica je 1. i 2. nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a u kategoriji solista i komornih sastava (violinski duo i klavirski trio), na Međunarodnom natjecanju “ Daleki akordi ” te na Međunarodnom natjecanju “Etide i skale” (5. nagrada). Od 2004. – 2006. bila je član “CEI – youth orchestra” s kojim je nastupala diljem Slovenije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Italije i Austrije. Godine 2008. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj – Begović. Nakon uspješno položene audicije sudjeluje u projektu “Orchestre des Jeunnes de la Mediteranean” gdje je imala priliku raditi s uglednim članovima Londonskog simfonijskog orkestra, a s kojim je nastupala u Francuskoj i Monaku. Sudjelovala je i projektima orkestara ‘Sound of Europe (Austrija) te u projektima Euphony Orchestra (Austrija-Mađarska-Slovenija). Dobitnica je stipendije “Internationale Sommer Akademie Prag-Wien-Budapest” koja djeluje pod okriljem Univerziteta za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču, gdje se usavršavala kod svjetski uglednih violinista. Kao solist i član komornih sastava nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu, a kao član ansambla sudjelovala je u projektima nagrađenima Rektorovom nagradom: “Čarobna frula” (W. A. Mozart), “Ivan Grozni” (S. Prokofjev) i “Carmen” (G. Bizet). Od važnijih nastupa ističu se onaj u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu završnog koncerta Smotre gudača i gitarista na kojem nastupaju ponajbolji studenti, recital na tribini mladih glazbenih umjetnika ‘Vinko Lesić’ u Foyeru HNK Split, recital u sklopu Solinskog kulturnog ljeta, dvorani Matice hrvatske, dvorani Kulturnog društva Napredak. Usavršava se kod uglednih pedagoga kao što su: Igor Coretti-Kuret (Italija), Violeta Smailović – Huart (Francuska), Carla Trynchuk (Kanada), Michael Frischenschlager (Austrija), Asja Kouschner (Rusija), Tamara Smirnova (SAD), Hagai Shaham (Izrael), Stefano Bagliano (Italija)., Evgenia Ephstein (Izrael). Kao orkestralni glazbenik sudjeluje u projektima Orkestra opere HNK Split, Hrvatskog komornog orkestra, Camerate Split, Splitskih virtuoza te Zadarskog komornog orkestra. Stipendistica je i Orkestralne akademije Ossiach (Austrija) koja djeluje pod vodstvom respektabilnih članova Berlinske i Bečke filharmonije. Godine 2013. diplomirala je sa najvišom ocjenom i pohvalama te tako stekla naziv magistra muzike.

PROGRAM

W. A. Mozart:
Sonata za violinu i glasovir u G-duru, KV 301:
– Allegro con spirito
– Allegro

F. Kreisler:
Tri stara bečka plesa
– Liebesfreud
– Liebesleid
– Schon Rosmarin

M. Miletić:
Ples za violinu solo

S. Prokofjev:
Sonata za violinu i glasovir u D-duru, op.94a
– Moderato
– Presto-Poco piu mosso del-Tempo I
– Andante
– Allegro con brio-Poco meno mosso-Tempo I-Poco meno mosso-Allegro con brio

Kvartet saksofona UMAS

Foyer splitskog HNK
17. veljače 2016. u 17.00

Kvartet saksofona UMASERNA ČIZMIĆ REBIĆ  rođena je 1989. godine u Metkoviću gdje je završila osnovnu glazbenu školu, a srednju glazbenu školu završila je u Dubrovniku. Dobitnica je više nagrada na hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe. Kao solist nastupala je s Dubrovačkim simfonijskim orksestrom. Studentica je Umjetničke akademije u Splitu u klasi profesora Gordana Tudora, a uz to predaje saksofon u Osnovnoj glazbenoj školi Metković. Njeni učenici dobitnici su visokih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Redovito pohađa seminare uglednih hrvatskih i inozemnih saksofonista.
DENI PJANIĆ rođenje 17. 5. 1990. godine u Splitu. Osnovnu glazbenu školu završio je u Bihaću (Bosna i Hercegovina). Srednju školu pohađa u Karlovcu i Zagrebu te 2009. maturira saksofon i glazbenu teoriju u Glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Iste godine upisuje studij glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 2015. godine diplomira glazbenu pedagogiju i stječe naziv magistra umjetnosti. 2014. godine upisuje studij saksofona u klasi prof. Gordana Tudora. Tijekom školovanja osvaja razne državne nagrade (Bosna i Hercegovina, Hrvatska) u solo i komornim sastavima. Radi kao profesor saksofona u Osnovnoj školi “Petar Kanavelić” u Korčuli. Uz to se bavi i skladanjem, a skladbe mu osvajaju razna priznanja na državnim i internacionalnim natječajima.
NEREO ARBULA rođenje 17.06.1991. u Rijeci. Glazbenu naobrazbu stječe u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi I. M. Ronjgov Rijeka, gdje je završio teoretski smjer i saksofon. 2010.g. upisuje studij glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2013.g upisuje studij saksofona na Glazbenoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Dobitnik je nekoliko regionalnih i državnih nagrada, također dobitnik je druge nagrade na natjecanju Istria Nobilissima 2010. i 2014.g. Sudjelovao je na mnogim seminarima kod uglednih pedagoga (M. Rogina, T. Žužak, L. Mlekusch, J. Y. Fourmeau …)
MATE ŠUMANOVIĆ (1994,Split)-Student saksofona na Umjetničkoj akademiju u Splitu u klasi prof.Gordana Tudora.Pripremnu i srednju glazbenu školu završio u rodnom Imotskom.Sudionik regionalnih i međunarodnih natjecanja (2.nagrada – Dakeli akordi 2011, 2.nagrada-Regionalno- Zadar,2012.).Radio s uglednim domaćim i stranim saksofonistima (D.Sremec, Papandopulo kvartet, J.Y.Formeau,Lars Mlekusch…). Također, sudionik raznih seminara i radionica (S. Nestorović,V.Vatulya …),te polaznik škole saksofona u Jaski.

PROGRAM

Antonio Vivaldi:
La Tempesta di Mare

Jean Francaix:
Petite Quatour     

Olja Jelaska:
Maske

Heitor Villa Lobos:
Cirandinha No3 – Vamos Maninha

Claude Debussy:
La fille aux cheveux de lin

Dubravko Detoni:
Zaboravljene muzike

Pedro Itturalde:
Suite Hellenique

 

Virna Kljaković – klavirski recital

Foyer splitskog HNK
16. ožujka 2016. u 17.00

virna_kljakovicVIRNA KLJAKOVIĆ  rođena je u Splitu 1990. godine. Glazbenu školu Josip Hatze upisuje u dobi od 6 godina u klasi prof. Ivane Oreb. Nakon završetka Glazbene gimnazije, 2008. godine primljena je na Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je učila u klasi red. prof. Đure Tikvice. U prosincu 2013. godine, diplomirala je na izvođačkom smjeru s najvećim ocjenama, stičući tako status magistre klavira.
Sudjelovala je i osvajala nagrade na raznim natjecanjima, među kojima se ističu 1. 2. i 3. nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima (2003., 2005., 2007.). Također je i laureat natjecanja “Daleki akordi”, gdje osvaja prva mjesta (2000., 2002., 2004.), dok je 2002. bila ujedno i apsolutni pobjednik natjecanja. Pohađa seminare eminentnih klavirskih pedagoga među kojima se ističu: Đuro Tikvica, Arbo Valdma, Karl-Heinz Kamerling, Sergio da Simone, Michele Gioiosa, Kirill Kashunin, Irina Osipova, Iwan Urwalow, Simon Trpčeski, Dasha Moroz, Naum Grubert. Komornu glazbu je usavršavala na seminarima kod profesorice Evgenie Epshtein.
Tijekom studija posebnu pažnju posvećuje komornom muziciranju, koje je učila u klasi prof. Pavla Zajceva. Redovito nastupa u duu s violinisticom Martom Bratković. Duo je dosada imao niz zapaženih recitala, a među ostalim su bile izabrane za sudionike 10. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika “Ferdo Livadić”. Snimka njihovog nastupa bila je emitirana u emisiji 3. programa Hrvatskog radija “Od podija do podija”. U travnju 2013. godine, kao član Akademskog kvinteta Muzičke akademije, nastupa na nizu zapaženih recitala u Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu te Ivanić gradu.
Kao solist i komorni glazbenik ostvarila je niz pojedinačnih nastupa i recitala u raznim ciklusima i festivalima kao što su Virtuoso, 24 h Chopina, “Oni koji dolaze”, Hrvatska glazbena scena mladih, Samoborska glazbena jesen i drugi. Sudjeluje na međunarodnom pijanističkom festivalu “Hugo Staehle” u Kasselu, Njemačka (2010. i 2012. godine). Izabrana je kao predstavik Akademije u koncertima pijanista u sklopu suradnje Muzičke akademije u Zagrebu i Akademije za glasbo u Ljubljani. Također je kao solist surađivala s Komornim orkestrom Muzičke akademije. Kao član Komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži, nastupala je na Osorskim glazbenim večerima u kolovozu 2013. godine. U kolovozu 2014. godine sudjeluje na pijanističkom mitingu u talijanskom gradu San Daniele del Friuli, gdje je
imala priliku nastupati te sudjelovati na seminarima uglednih profesora poput Natalie Trull (Rusija), Pascala Nemirovskog (Francuska-Engleska), Jenny Zaharieve (Bugarska) te Fulvia Turissinia (Italija). Nastupala je u najvećim glazbenim centrima diljem Hrvatske te u inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija). Trenutno radi kao profesor klavira na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu, te pohađa postdiplomski program usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

PROGRAM

J. S. Bach, F. Busoni:
Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ
F. Schubert:
Sonata u B-duru, D960
B. Bersa:
Melancolie,  op.76

——————————————————–
F. Chopin:
Nokturno u c- molu, op.48 no.1
Balada u g- molu, op.23
Balada u f- molu, op.52

Gudački trio UMAS

Foyer splitskog HNK
13. travnja  2016. u 17.00

Gudački trio UMAS-a osnovan je 2015. godine u Splitu nakon jednogodišnje suradnje u različitim komornim sastavima (gudački kvintet, gudački kvartet).
Članovi trija su studenti Umjetničke akademije u Splitu: Dmitrij Večer (violina- klasa prof. Evgenie Epsthein), Ivor Ivančić (viola- klasa prof. Wladimira Kossjanenka) i Danijela Kos (violončelo- klasa prof. Mihovila Karuze).

PROGRAM

Ludwig van Beethoven:
Gudački trio u c-molu, op.9, br.3

Josip Štolcer Slavenski:
Gudački trio, op.13

Ernst von Dohnanyi:
Serenada za gudački trio, op.21

Richard Strauss:
Varijacije na bavarsku narodnu pjesmu, op.7

 

Katarina Javora – orgulje

Konkatedrala sv. Petra
4. svibnja 2016. u 20.00

katarina javora-2KATARINA JAVORA (Zagreb, 1986.) je maturirala klavir u glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu u klasi profesorice Renate Strojin Richter.
Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu je diplomirala orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić, dok je čembalo učila kod profesora Pavla Mašića, a diplomirala u klasi profesorice Višnje Mažuran. Na akademiji u Zagrebu je također završila i studij teorije glazbe.
Osvojila je nekoliko nagrada na natjecanju HDGPP, te nagradu fonda Janka Šanjek. Nastupala je na Danima europske baštine, ciklusu koncerata u salonu Očić, festivalu Petar Nakić, Malom festivalu čembala, na natjecanju Ferdo Livadić, na tribini Darko Lukić, i natjecanju Petr Eben u Češkoj. Solistički je nastupala je na koncertu u sklopu 50. Bienalla u Muzeju za suvremenu umjetnost koji je nagrađen posebnom rektorovom nagradom.
Diplomski studij orgulja (koncertni smjer) je završila pri “Universität für Musik und darstellende Kunst” u Beču u razredu profesora Pier Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profesora Emanuela Schmelzera Ziringera.
Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (Theo Jellema, Martin Sander, Bernhard Klapprott, Nathan Laube, Hans Fagius, Luigi F. Tagliavini, Chrostoph Bossert, Aline Zylberajch, Jean Baptiste Robin i mnogi drugi). Trenutno predaje glazbeno teoretske predmete, orgulje i čembalo u glazbenoj školi “Brkanović”, a od 2000. godine je orguljašica u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

PROGRAM

Krešimir Seletković
Neurosis

Asim Horozić
Sonata

Blagoje Bersa
Balada u d-molu, op. 65

Samir Fejzić
Toccata

********

Frédéric Chopin
Etida u c-molu, op.10 br.12 „Revolucionarna“
Balada u g-molu, br. 1, op. 23
Nocturno u Es-duru, op.9 br.2
Poloneza u As-duru op.53 „Herojska“

U sezoni 2015./2016. predstavljaju nam se

Marica Vilibić – violinski recital

Foyer splitskog HNK
27. siječnja 2016. u 17.00

MaricavilibicMARICA VILIBIĆ (1989.) violinu počinje učiti s 8 godina u GŠ “Josip Hatze” u klasi prof. Valtera Lovričevića. Dobitnica je 1. i 2. nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a u kategoriji solista i komornih sastava (violinski duo i klavirski trio), na Međunarodnom natjecanju “ Daleki akordi ” te na Međunarodnom natjecanju “Etide i skale” (5. nagrada). Od 2004. – 2006. bila je član “CEI – youth orchestra” s kojim je nastupala diljem Slovenije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Italije i Austrije. Godine 2008. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj – Begović. Nakon uspješno položene audicije sudjeluje u projektu “Orchestre des Jeunnes de la Mediteranean” gdje je imala priliku raditi s uglednim članovima Londonskog simfonijskog orkestra, a s kojim je nastupala u Francuskoj i Monaku. Sudjelovala je i projektima orkestara ‘Sound of Europe (Austrija) te u projektima Euphony Orchestra (Austrija-Mađarska-Slovenija). Dobitnica je stipendije “Internationale Sommer Akademie Prag-Wien-Budapest” koja djeluje pod okriljem Univerziteta za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču, gdje se usavršavala kod svjetski uglednih violinista. Kao solist i član komornih sastava nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu, a kao član ansambla sudjelovala je u projektima nagrađenima Rektorovom nagradom: “Čarobna frula” (W. A. Mozart), “Ivan Grozni” (S. Prokofjev) i “Carmen” (G. Bizet). Od važnijih nastupa ističu se onaj u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu završnog koncerta Smotre gudača i gitarista na kojem nastupaju ponajbolji studenti, recital na tribini mladih glazbenih umjetnika ‘Vinko Lesić’ u Foyeru HNK Split, recital u sklopu Solinskog kulturnog ljeta, dvorani Matice hrvatske, dvorani Kulturnog društva Napredak. Usavršava se kod uglednih pedagoga kao što su: Igor Coretti-Kuret (Italija), Violeta Smailović – Huart (Francuska), Carla Trynchuk (Kanada), Michael Frischenschlager (Austrija), Asja Kouschner (Rusija), Tamara Smirnova (SAD), Hagai Shaham (Izrael), Stefano Bagliano (Italija)., Evgenia Ephstein (Izrael). Kao orkestralni glazbenik sudjeluje u projektima Orkestra opere HNK Split, Hrvatskog komornog orkestra, Camerate Split, Splitskih virtuoza te Zadarskog komornog orkestra. Stipendistica je i Orkestralne akademije Ossiach (Austrija) koja djeluje pod vodstvom respektabilnih članova Berlinske i Bečke filharmonije. Godine 2013. diplomirala je sa najvišom ocjenom i pohvalama te tako stekla naziv magistra muzike.

PROGRAM

W. A. Mozart:
Sonata za violinu i glasovir u G-duru, KV 301:
– Allegro con spirito
– Allegro

F. Kreisler:
Tri stara bečka plesa
– Liebesfreud
– Liebesleid
– Schon Rosmarin

M. Miletić:
Ples za violinu solo

S. Prokofjev:
Sonata za violinu i glasovir u D-duru, op.94a
– Moderato
– Presto-Poco piu mosso del-Tempo I
– Andante
– Allegro con brio-Poco meno mosso-Tempo I-Poco meno mosso-Allegro con brio

Kvartet saksofona UMAS

Foyer splitskog HNK
17. veljače 2016. u 17.00

Kvartet saksofona UMASERNA ČIZMIĆ REBIĆ  rođena je 1989. godine u Metkoviću gdje je završila osnovnu glazbenu školu, a srednju glazbenu školu završila je u Dubrovniku. Dobitnica je više nagrada na hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe. Kao solist nastupala je s Dubrovačkim simfonijskim orksestrom. Studentica je Umjetničke akademije u Splitu u klasi profesora Gordana Tudora, a uz to predaje saksofon u Osnovnoj glazbenoj školi Metković. Njeni učenici dobitnici su visokih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Redovito pohađa seminare uglednih hrvatskih i inozemnih saksofonista.
DENI PJANIĆ rođenje 17. 5. 1990. godine u Splitu. Osnovnu glazbenu školu završio je u Bihaću (Bosna i Hercegovina). Srednju školu pohađa u Karlovcu i Zagrebu te 2009. maturira saksofon i glazbenu teoriju u Glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Iste godine upisuje studij glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 2015. godine diplomira glazbenu pedagogiju i stječe naziv magistra umjetnosti. 2014. godine upisuje studij saksofona u klasi prof. Gordana Tudora. Tijekom školovanja osvaja razne državne nagrade (Bosna i Hercegovina, Hrvatska) u solo i komornim sastavima. Radi kao profesor saksofona u Osnovnoj školi “Petar Kanavelić” u Korčuli. Uz to se bavi i skladanjem, a skladbe mu osvajaju razna priznanja na državnim i internacionalnim natječajima.
NEREO ARBULA rođenje 17.06.1991. u Rijeci. Glazbenu naobrazbu stječe u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi I. M. Ronjgov Rijeka, gdje je završio teoretski smjer i saksofon. 2010.g. upisuje studij glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2013.g upisuje studij saksofona na Glazbenoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Dobitnik je nekoliko regionalnih i državnih nagrada, također dobitnik je druge nagrade na natjecanju Istria Nobilissima 2010. i 2014.g. Sudjelovao je na mnogim seminarima kod uglednih pedagoga (M. Rogina, T. Žužak, L. Mlekusch, J. Y. Fourmeau …)
MATE ŠUMANOVIĆ (1994,Split)-Student saksofona na Umjetničkoj akademiju u Splitu u klasi prof.Gordana Tudora.Pripremnu i srednju glazbenu školu završio u rodnom Imotskom.Sudionik regionalnih i međunarodnih natjecanja (2.nagrada – Dakeli akordi 2011, 2.nagrada-Regionalno- Zadar,2012.).Radio s uglednim domaćim i stranim saksofonistima (D.Sremec, Papandopulo kvartet, J.Y.Formeau,Lars Mlekusch…). Također, sudionik raznih seminara i radionica (S. Nestorović,V.Vatulya …),te polaznik škole saksofona u Jaski.

PROGRAM

Antonio Vivaldi:
La Tempesta di Mare

Jean Francaix:
Petite Quatour     

Olja Jelaska:
Maske

Heitor Villa Lobos:
Cirandinha No3 – Vamos Maninha

Claude Debussy:
La fille aux cheveux de lin

Dubravko Detoni:
Zaboravljene muzike

Pedro Itturalde:
Suite Hellenique

 

Virna Kljaković – klavirski recital

Foyer splitskog HNK
16. ožujka 2016. u 17.00

virna_kljakovicVIRNA KLJAKOVIĆ  rođena je u Splitu 1990. godine. Glazbenu školu Josip Hatze upisuje u dobi od 6 godina u klasi prof. Ivane Oreb. Nakon završetka Glazbene gimnazije, 2008. godine primljena je na Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je učila u klasi red. prof. Đure Tikvice. U prosincu 2013. godine, diplomirala je na izvođačkom smjeru s najvećim ocjenama, stičući tako status magistre klavira.
Sudjelovala je i osvajala nagrade na raznim natjecanjima, među kojima se ističu 1. 2. i 3. nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima (2003., 2005., 2007.). Također je i laureat natjecanja “Daleki akordi”, gdje osvaja prva mjesta (2000., 2002., 2004.), dok je 2002. bila ujedno i apsolutni pobjednik natjecanja. Pohađa seminare eminentnih klavirskih pedagoga među kojima se ističu: Đuro Tikvica, Arbo Valdma, Karl-Heinz Kamerling, Sergio da Simone, Michele Gioiosa, Kirill Kashunin, Irina Osipova, Iwan Urwalow, Simon Trpčeski, Dasha Moroz, Naum Grubert. Komornu glazbu je usavršavala na seminarima kod profesorice Evgenie Epshtein.
Tijekom studija posebnu pažnju posvećuje komornom muziciranju, koje je učila u klasi prof. Pavla Zajceva. Redovito nastupa u duu s violinisticom Martom Bratković. Duo je dosada imao niz zapaženih recitala, a među ostalim su bile izabrane za sudionike 10. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika “Ferdo Livadić”. Snimka njihovog nastupa bila je emitirana u emisiji 3. programa Hrvatskog radija “Od podija do podija”. U travnju 2013. godine, kao član Akademskog kvinteta Muzičke akademije, nastupa na nizu zapaženih recitala u Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu te Ivanić gradu.
Kao solist i komorni glazbenik ostvarila je niz pojedinačnih nastupa i recitala u raznim ciklusima i festivalima kao što su Virtuoso, 24 h Chopina, “Oni koji dolaze”, Hrvatska glazbena scena mladih, Samoborska glazbena jesen i drugi. Sudjeluje na međunarodnom pijanističkom festivalu “Hugo Staehle” u Kasselu, Njemačka (2010. i 2012. godine). Izabrana je kao predstavik Akademije u koncertima pijanista u sklopu suradnje Muzičke akademije u Zagrebu i Akademije za glasbo u Ljubljani. Također je kao solist surađivala s Komornim orkestrom Muzičke akademije. Kao član Komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži, nastupala je na Osorskim glazbenim večerima u kolovozu 2013. godine. U kolovozu 2014. godine sudjeluje na pijanističkom mitingu u talijanskom gradu San Daniele del Friuli, gdje je
imala priliku nastupati te sudjelovati na seminarima uglednih profesora poput Natalie Trull (Rusija), Pascala Nemirovskog (Francuska-Engleska), Jenny Zaharieve (Bugarska) te Fulvia Turissinia (Italija). Nastupala je u najvećim glazbenim centrima diljem Hrvatske te u inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija). Trenutno radi kao profesor klavira na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu, te pohađa postdiplomski program usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

PROGRAM

J. S. Bach, F. Busoni:
Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ
F. Schubert:
Sonata u B-duru, D960
B. Bersa:
Melancolie,  op.76

——————————————————–
F. Chopin:
Nokturno u c- molu, op.48 no.1
Balada u g- molu, op.23
Balada u f- molu, op.52

Gudački trio UMAS

Foyer splitskog HNK
13. travnja  2016. u 17.00

Gudački trio UMAS-a osnovan je 2015. godine u Splitu nakon jednogodišnje suradnje u različitim komornim sastavima (gudački kvintet, gudački kvartet).
Članovi trija su studenti Umjetničke akademije u Splitu: Dmitrij Večer (violina- klasa prof. Evgenie Epsthein), Ivor Ivančić (viola- klasa prof. Wladimira Kossjanenka) i Danijela Kos (violončelo- klasa prof. Mihovila Karuze).

PROGRAM

Ludwig van Beethoven:
Gudački trio u c-molu, op.9, br.3

Josip Štolcer Slavenski:
Gudački trio, op.13

Ernst von Dohnanyi:
Serenada za gudački trio, op.21

Richard Strauss:
Varijacije na bavarsku narodnu pjesmu, op.7

 

Katarina Javora – orgulje

Konkatedrala sv. Petra
4. svibnja 2016. u 20.00

katarina javora-2KATARINA JAVORA (Zagreb, 1986.) je maturirala klavir u glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu u klasi profesorice Renate Strojin Richter.
Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu je diplomirala orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić, dok je čembalo učila kod profesora Pavla Mašića, a diplomirala u klasi profesorice Višnje Mažuran. Na akademiji u Zagrebu je također završila i studij teorije glazbe.
Osvojila je nekoliko nagrada na natjecanju HDGPP, te nagradu fonda Janka Šanjek. Nastupala je na Danima europske baštine, ciklusu koncerata u salonu Očić, festivalu Petar Nakić, Malom festivalu čembala, na natjecanju Ferdo Livadić, na tribini Darko Lukić, i natjecanju Petr Eben u Češkoj. Solistički je nastupala je na koncertu u sklopu 50. Bienalla u Muzeju za suvremenu umjetnost koji je nagrađen posebnom rektorovom nagradom.
Diplomski studij orgulja (koncertni smjer) je završila pri “Universität für Musik und darstellende Kunst” u Beču u razredu profesora Pier Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profesora Emanuela Schmelzera Ziringera.
Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (Theo Jellema, Martin Sander, Bernhard Klapprott, Nathan Laube, Hans Fagius, Luigi F. Tagliavini, Chrostoph Bossert, Aline Zylberajch, Jean Baptiste Robin i mnogi drugi). Trenutno predaje glazbeno teoretske predmete, orgulje i čembalo u glazbenoj školi “Brkanović”, a od 2000. godine je orguljašica u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

PROGRAM

Krešimir Seletković
Neurosis

Asim Horozić
Sonata

Blagoje Bersa
Balada u d-molu, op. 65

Samir Fejzić
Toccata

********

Frédéric Chopin
Etida u c-molu, op.10 br.12 „Revolucionarna“
Balada u g-molu, br. 1, op. 23
Nocturno u Es-duru, op.9 br.2
Poloneza u As-duru op.53 „Herojska“

Vinko Lesić rođen je u Lastovu 27. veljače 1926. godine, gdje je pohađao osnovnu školu, a srednju je nastavio u Zadru. S glazbom se počeo družiti u djetinjstvu pjevajući u crkvenom zboru (s 13 godina nastupa kao solist, a kasnije i kao zamjenik zborovođe) i svirajući pučke instrumente (tambura, mandolina i harmonika). Sustavnu glazbenu poduku započeo je u rodnom Lastovu kao zborovođa i orguljaš Grgura Dražinića. Glazbu uči kod Burića, Pristera, Hercigonje, Bjelinskog, Daneva, Bombardellija i osobito Paraća. Nakon 1945. Lesić djeluje kao pjevač, korepetitor, zborovođa, suosnivač splitske Opere (Tijardović, Bombardelli), suosnivač Splitskih ljetnih priredbi (Bombardelli, Tanhofer, Kuljiš), dirigent baletnih predstava, skladatelj scenske glazbe za dramska djela, direktor Opere…Bio je tajnik Saveza muzičkih udruženja Hrvatske, direktor Koncertne dvorane “Istra” u Zagrebu, organizator glazbenog života u Splitu, organizator i prvi urednik glazbenog programa na Radio Splitu, suorganizator festivala Melodija Jadrana (Srbljenović, Aljinović, Mirošević, Biskupović), direktor Festivala zabavne glazbe u Splitu gotovo 11 godina, direktor Koncertne poslovnice Split koja je prerasla u Dalmacijakoncert, suosnivač Muzičke omladine u Splitu i Hrvatskoj; sve do mirovine direktor Međunarodnog centra muzičke omladine u Grožnjanu.
Bio je voditelj i dirigent nekoliko zborova, radio s klapama, a posebno se treba naglasiti njegov udio u razvoju klapske pjesme. Obradio je oko 230 pjesama i napisao 55 skladbi za klape, 10 većih skladbi za mješoviti zbor, 6 solo pjesama za glas i glasovir, pisao glazbu za balet…

Pokrovitelji projekta