U mala mjesta, kultura smjesta!

Dalmatinska zagora i otoci,

siječanj – lipanj 2018.

Ovaj projekt financiran je od strane Ministarstva kulture po Natječaju za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu (pilot-program). Na Natječaj je pristiglo  587 prijava od kojih je odobreno 27 programa. Ponosni smo što je upravo naš projekt  U mala mjesta, kultura smjesta! prepoznat i  što će nam pružiti mogućnost da kulturne sadržaje dovedemo u mala mjesta Dalmatinske zagore i otoka srednje Dalmacije. Cilj projekta je približiti djeci i mladima na navedenom području glazbeno/kulturne sadržaje, kako bi na taj način obogatili nastavni proces i kulturnu ponudu te dostupnost kulturnih sadržaja u sredinama izvan urbanih središta. U tu svrhu formirali smo tim Glazbene mladeži Split (GMS) koji će dolaziti u odabrana „mala mjesta“ (najčešće osnovne škole ili domove kulture koji nude osnovnu infrastrukturu u navedenim mjestima). Jednom mjesečno glazbeni tim odlazit će u različita mjesta gdje će kroz kulturne programe (glazbene i čitalačke), koji su posebno osmišljeni  za djecu i mlade, raditi na razvoju publike i približavanju kulturnog sadržaja sredinama izvan velikih urbanih središta.

Osnovna djelatnost Glazbene mladeži Split od našeg osnutka davne 1970. godine upravo je promocija mladih glazbenika i odgoj mlade publike od predškolskog uzrasta, preko osnovne i srednje škole, sve do završetka fakultetskog obrazovanja, kada kazališne predstave i koncerti trebaju postati sastavni dio njihovih životnih potreba. Iako je naglasak našeg djelovanja na klasičnoj, umjetničkoj glazbi, potičemo sve stilove i vrste glazbe, pojedinačno te grupno muziciranje, a cilj nam je i očuvanje tradicije i glazbene baštine koju njegujemo educiranjem putem raznovrsnih pedagoško-animatorskih programa. Djeci i mladima (ali i njihovim roditeljima, djedovima i bakama te širem građanstvu) omogućujemo da iz prvih redova dožive ljepotu kazališne i glazbene umjetnosti te da kao jedna cjelina, publika, usvoje i pravila kulturnog ponašanja. Kreativno izražavanje naročito je važno u razvoju djeteta, stoga  GMS svojom djelatnosti želi pružiti mjesto na kojem mogu izraziti svoje ideje i talente u sklopu raznovrsnih projekata. Na taj način idemo korak dalje, stvramo te odgajamo kulturnu publiku, ali potičemo djecu i mlade da postanu izvođači, da se bave glazbom te da iskuse koliko je kontinuiranog i napornog rada i truda potrebno za ostvarivanje umjetničkih programa.

Projektni tim:

Djelatnici Glazbene mladeži Split: Marin Kaporelo – ravnatelj; Zrinka Sirić Podrug – voditeljica projekata i suradnje; Vesela Gudić – administratorica/promotorica.

Projektna savjetnica:

Maja Žarković diplomirala je na Royal College of Music u Londonu gdje je studirala violu kod Briana Hawkinsa, violinu kod Grigorija Žislina i baroknu violinu kod Catherine Mackintosh. Interes za psihologiju, sociologiju i kulturu odveli su je na ugledni Institute of Education gdje je stekla naslov Master of Arts in Music Education i na City University London gdje je stekla naslov Master of Arts in Arts Management.        Maja Žarković preko 25 godina surađuje s brojnim umjetnicima iz Hrvatske i svijeta kao menadžerica, savjetnica i edukatorica te autorica i voditeljica nekoliko međunarodnih projekata u Europi i Hrvatskoj: suautorica je baroknih seminara Aestas Musica, osmislila je međunarodni projekt Glazbeno vozilo, sastavljala tematske programe za sezonu Musica Eterna Dubrovnik i Festival rane glazbe Dubrovnik, vodila Europsku Mozart akademiju te bila ravnateljica Opere HNK-a Split i Glazbenog programa Splitskog ljeta. Sada je menadžerica u glazbenoj agenciji Athole Still Opera i vodi agenciju za kulturu Arte Adria sa sjedištem u Londonu. Žarković je autorica nekoliko ciklusa emisija na 3. programu Hrvatskoga radija, u emisijama Život glazbe Tragom glazbe (Britten, Povijest opere, Ženski likovi u operama, Händel i druge), uređivala je i vodila uživo trosatne emisije iz kulture Noćni capriccio i Subotnji capriccio na 2. i 3. programu Hrvatskoga radija te surađivala u Dramskom programu Hrvatskoga radija kao glazbena dramaturginja. Autorica je nekoliko Ars Acustica radova. Žarković je ovlaštena terapeutkinja. Kombinacijom metode autogenog treninga s elementima sportske psihologije pomaže izvođačima osloboditi unutarnje resurse, ublažiti stres i teškoće te se pripremiti za nastup.

Izvoditelji programa / umjetnici:

Jasmina Žiljak Ilinčić, dipl.učiteljica i dramski pedagog, član HDDU-a i HCDO-a. Živi i radi u Splitu kao dramski pedagog freelancer.  Voditeljica je  Bajkaonica – radionica koje su  umjetnički dramsko-pripovijedni, autorski  program koji uključuje pripovijedanje u ulozi, pričaonicu i dramske igre. Nakon prilagođenog dramatiziranog pripovijedanja bajke, „iz cipela“ nekog lika (monološka forma uz kostim i rekvizite), slijedi razgovor s djecom o bajci, likovima, jezično stvralaštvo te dramske aktivnosti, tematski vezane uz priču.

Spajanjem glumačke i dramsko-pedagoške aktivnosti ne samo da razvijamo i odgajamo mladu publiku, već potičemo maštu, intelektualne, govorne i motoričke sposobnosti sudionika, pomažemo stvaranje i jasno izražavanje stavova, razvijamo kritičku svijest, socijalne vještine, radne i suradničke sposobnosti, zdravu (samo)kritičnost i samopouzdanje.

Jasmina Žiljak Ilinčić, nakon završenog studija na PMF-u u Splitu (Učiteljski smjer), završila je niz glumačkih i dramsko-pedagoških radionica u zemlji i inozemstvu, te je od 2003.g. do 2010.g. radila kao glumica i voditeljica Dječjeg dramskog studija u GKM-u Split organizirajući niz javnih nastupa i prezentacija dramskog rada s polaznicima Studija.

Također, ostvarila je dvije uloge u HNK-u Split, a 2009.g. nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u kategoriji predstava za djecu i mlade. Dobitnica je prve nagrade na Festivalu glumca za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade u Vukovaru 2010.g.

Radila je kao učiteljica na određeno vrijeme u školama, centrima za kulturu i obrazovanje, kao asistentica u nastavi, a već 15 godina aktivno se bavi dramskom pedagogijom organizirajući stručna izlaganja i radionice za pedagoške djelatnike, te niz radionica za djecu i mlade u kazalištima, školama, udrugama, knjižnicama, Crvenom križu Split, domovima za djecu/mlade, na Dječjem odjelu KBC-a Firule Split, na Festivalu bajki u Ogulinu, u Domu kulture Karl Rojc u Puli itd.

Radila je i kao voditeljica Glumačkog studija kazališta PlayDrama u Splitu 2015.-2017.g.

Od 2012. godine uspješno surađuje s HR Radio Split, kao vanjska suradnica – urednica i interpretator emisije za djecu Škrinjica za sne.

13.1.2018.g. dobila je priznanje za uspješan stvaralački i stručni odgojni rad u lokalnoj zajednici koju dodjeljuje HCDO Zagreb.

Piše poeziju i prozu. Objavljivala je u časopisu Poezija, The Split Mind, zborniku poezije Rječilište te u zbornicima poezije u izdanju Gradske knjižnice Solin.

 

Oliver Rogošić – voditelj programa Hrvatska tradicijska glazba, strastveni je kolekcionar hrvatskih tradicijskih glazbala, vrsni animator i pravi glazbeni čudotvorac. Oliver Rogošić ispunit će nakratko dječju maštu slikama i zvucima iz davnina, mistikom starih vremena koja nezasluženo tonu u zaborav. Kroz priče iz bajki, nastojat će što zanimljivije predstaviti instrumente te sačuvati njihovu ljepotu i jedinstvenost za budućnost.

Prve žičane instrumente svira već u osnovnoj školi. Od 1988.g. neprestano svira u orkestrima kulturno-umjetničkih društava: Brodosplit, Jedinstvo (mandolinski orkestar), Sedam Kaštela, Ante Zaninović te KUD Pleter. S KUD-om Jedinstvo osvaja treću nagradu na Svjetskom folklornom festivalu u Dijonu (Francuska). Član je narodnog orkestra udruge Makedonaca Makedonija te povremeno surađuje i s orkestrima drugih udruga (Salona, Filip Dević, Split, Branimir 888, Jadro i dr.) Surađuje i nastupa s brojnim klapama (Cambi, Jedinstvo, Lura, Kamen,…). S mandolinskim kvartetom klape Cambi snima njihov prvi CD Lipa slika te se 2002.g. predstavlja na svjetskom EBU International Folk festivalu u Hamburgu. Surađuje s world-music sastavom Tamboo i glazbenim sastavom Suveniris s kojim snima i CD Tradicionalni plesovi Dalmacije. Educira se na seminarima i školama folklora, a povremeno i sam održava edukacije na temu hrvatskih tradicijskih glazbala (Vojvodina, 2007.). Jedini je član Hrvatskog gajdaškog zbora porijeklom iz cjelokupne južne Hrvatske. Okušao se u dramskoj umjetnosti svirajući tradicijska glazbala u predstavi Alkestida HNK-a Split (Splitsko ljeto 2004.). Svira četrdesetak različitih glazbenih instrumenata.

Ilija Utrobičić i Damir Rakić – voditelji su programa električna i akustična gitara u kojima prikazuju širok spektar glazbenih žanrova koje je moguće izvesti pomoću klasične i električne gitare: s klasičnom gitarom djela iz renesanse, baroka, klasicizma, romantike, španjolske pučke glazbe, dok s električnom gitarom sviraju blues, rock, jazz, funk i druge popularne žanrove.

Ilija je voditelj tečaja gitare pri Glazbenoj školi Boris Papandopulo. U višegodišnjem radu razvio je metodiku poučavanja kroz modernu pop-rock glazbu i približio sviranje gitare mladim generacijama. Profesionalno svira dugi niz godina, u stalnoj je postavi orkestra Splitskog festivala, orkestra Joška Banova, a svakako vrijedi spomenuti suradnju s poznatim pjevačima Gibonnijem, Doris Dragović, klapom Cambi i drugim poznatim imenima naše glazbene scene.

Damir svira gitaru 23 godine. Aktivno koncertira od svoje 18. godine započevši u grupi Bad. Suradnju kasnije ostvaruje s grupama Zippo i Zrakomlat, a proteklih 10 godina djeluje u grupi Čuvari svirala kao vokal, gitarist i autor pjesama. Osim bendovskog angažmana, aktivan je i kao studijski gitarist te je predavač na tečaju električne i akustične gitare u Glazbenoj školi Boris Papandopulo. Godinama svira u orkestru Splitskog festivala te s Tedijem Spalatom.

Branka Pleština Stanić, sopranistica i voditeljica programa Priča o Operi kroz koji će zajedno s pijanistom Zlatkom Velićem djeci približiti čaroban svijet opere od baroka do rock opere, operete i mjuzikla.

Branka je svoje glazbeno obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Josip Hatze u razredu prof. Sanje Erceg-Vrekalo. Magistrirala je (2013.) i diplomirala (2012.) na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu prof. Martine Gojčeta Silić. Uspješno je nastupala u zemlji i inozemstvu (Švicarska, Austrija). Surađivala je s nekoliko renomiranih orkestara (orkestar opere HNK-a Split, Splitski gudački kvartet, simfonijski orkestar Muzičke akademije, mandolinski orkestar Sanctus Domnio) i dirigenata (Mladen Tarbuk, Zoran Novačić, Ivo Lipanović, Hari Zlodre, Marco Boemi, Tonći Ćićerić, Robert Homen). Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Lav Mirski u Osijeku. U dvorani Lisinski debitirala je u ulozi prvoga dječaka u Mozartovoj Čarobnoj fruli 2009. godine, a 2011. ulogom Frasquite u operi Carmen, projektu nagrađenu rektorovom nagradom. Godine 2014. debitirala je pod krovom Splitske operne kuće ulogom Julije u operi The little sweep Benjamina Brittna (dirigent: Hari Zlodre; redatelj: Jelena Bosančić), a od 2015. u operi Carmen ulogom Frasquite (dirigent: Ivo Lipanović, Marco Boemi, Robert Homen; redatelj: Dora Ruždjak Podolski), u operi Ernani u ulozi Giovanne (dirigent: Ivo Lipanović / redatelj: Giancarlo del Monaco) i operi Mala Floramye u ulozi Tonkice (dirigent: Hari Zlodre / redatelj: Goran Golovko). Surađivala je s poznatim domaćim i inozemnim umjetnicima (Martina Gojčeta Silić, Dunja Vejzović, Gerhard Zeller, Martina Zadro, Ventseslav Anastasov, Marvin Keenze i dr.). Od 2010. do 2012. radila je kao vanjski suradnik HRT-ova zbora u Zagrebu. Aktivna je članica udruge Milka Trnina u Zagrebu. Trenutno je zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Zoran Velić glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof.Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U prosincu 2012. godine nastupio je na humanitarnom koncertu Koncert s predsjednikom za udrugu Most u splitskom HNK-u. U travnju 2014. godine izveo je Mozartov koncert u A-duru kv 414, u splitskom HNK-u, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. godine nastupio je sa Chopinovim djelom Andante spianato i Velika briljantna poloneza u Es-duru na Novogodišnjem koncertu u splitskom HNK-u, a orkestrom je dirigirao Hari Zlodre. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz Zagrebačke soliste.

Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga – K. H. Kammerlinga, K. Bogina, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka.

Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.

Glazbena mladež Split (GMS)

Osnovana je 1970. godine, tada pod nazivom Muzička omladina u Splitu, a djeluje samostalno i u okviru Hrvatske glazbene mladeži (HGM). Članica je Jeunesses Musicales International (JMI), tj. Međunarodne organizacije glazbene mladeži, najveće nevladine organizacije koja je započela s radom 1945. godine u Belgiji. Cilj nam je, kao i svim članicama JMI-a: omogućiti mladima da se razviju kroz glazbu preko svih granica. Kao dio međunarodne organizacije, u pojedinim projektima omogućit ćemo našim sudionicima i mogućnost međukulturalne razmjene koja je uvijek iznimno bogatstvo. Promičemo raznovrsnost i ravnopravnost u svakom smislu te u svom radu uvijek isključujemo ovisnost o drogama, rasizam, seksizam i netoleranciju, kao što i podižemo svijest kod djece i mladih o navedenim problemima educirajući ih putem predstava i koncerata. Na našim stranicama obavještavamo i o regionalnim, nacionalnim i internacionalnim programima koji se održavaju u sklopu HGM-a i JMI-a, pozivajući na taj način djecu i mlade da postanu sudionici. Naša vrata uvijek su otvorena za sve ljubitelje glazbe, kazališta i plesa! Mladima želimo omogućiti i radno iskustvo te se Glazbenoj mladeži Split mogu priključiti i volonterskim radom, čime će steći organizacijske, produkcijske i komunikacijske vještine. Uz koncerte i kazališne predstave, organiziramo i predselekcijsko natjecanje za Imagine Festival Croatia, pedagoško-animatorske programe, zatim Kulturno-umjetničke igre mladih (ex. Smotra) u sklopu kojih preko 45 godina okupljamo mlade iz cijele Hrvatske i inozemstva te Međunarodni zborski festival Cro Patria, koji će 2018.g. biti održan po  22. put. Već tradicionalne postale su i manifestacije: Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko LesićDani flaute i međunarodni vokalni seminari Renate Pokupić itd. Također od 2016. pokrećemo projekt Glazba pomaže u suradnji sa Ustanovom za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama Juraj Bonači. Istaknuto mjesto u našim aktivnostima pripada i Plesnom teatru GMS-a, koji djeluje više od 30 godina. Za 2018. godinu planirane su razne suradnje i gostovanja eminentnih glazbenika i obrazovnih institucija.

Godišnje ostvarimo 100 različitih programa (koncerti, predstave, natjecanja, predavanja, seminari itd.) s 4 000 izvođača (uglavnom djece i mladih glazbenika) te preko 20 000 gledatelja. 

Djelujemo na području Grada Splita, kao i cijele Županije splitsko-dalmatinske, a surađujemo i s Ministarstvom kulture, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskim društvom skladatelja, Društvom hrvatskih književnika, Turističkim zajednicama Grada Splita i Županije, itd. GMS je organizacija od posebnog značaja za grad Split. Glazbena mladež Split dobitnik je i brojnih nagrada za svoj rad: kao organizator Međunarodnog zborskog festivala Cro Patria 1998. godine dobiva najveću nagradu struke, nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za promicanje kvalitetne glazbe među mladima te etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) za 2015./16. i 2017./2018. kojom Europska asocijacija festivala jamči kvalitetu sadržaja; 2004.g. prima i nagrade Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije za postignute uspjehe u promociji glazbenika i promicanju glazbene umjetnosti kod djece i mladeži. S ponosom ističemo da smo u studenom 2016.g. povodom 45 godina djelovanja nagrađeni državnim odlikovanjem Poveljom Republike Hrvatske za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture među mladima te promociji mladih glazbenika u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Više o nama i našim projektima možete saznati na našim mrežnim stranicama http://www.gmsplit.hr/ ili putem facebook grupe https://www.facebook.com/Jeunesses-Musicales-Split-356713414440811/.