23. Međunarodni zborski festival CRO PATIRA

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske

Petak 29.11.2019.

11:30 – Polaganje vijenaca na rodnoj kući Franza von Suppéa

12:00Predstavljanje programa Festivala i nadolazeće 50. obljetnice Glazbene mladeži Split

12:15 Predavanje povodom 200 godina rođenja Franza von Suppéa – dr.sc. Katica Burić Čenan sa Sveučilišta u Zadru. U glazbenom dijelu mladi operni solisti HNK Split: Marija Buzdovačić Peručić – sopran, Vladimir Garić – tenor, Mate Akrap – bas i Tetyana Borščagivska – klavirska pratnja, izvode ulomke iz operete “Povratak Mornara”  (Gotička dvorana Muzeja grada Splita, Papalićeva 1, Split)

Subota 30.11.2019.

13:00 do 17:00 – Seminar zborskog pjevanja i interpretacije tenora King’s Singersa i dobitnika nagrade Grammy – Paula Phoenixa  (Velika dvorana Medicinskog fakulteta u Splitu, Šoltanska 2, Split )

18:00Otvaranje Adventa u Splitu – Revijalni nastup zborova u splitskom Đardinu (Park Josipa Jurja Strossmayera, Split)

19:30 – Koncert na dar – muški zborovi Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba,  dirigent Josip degl’ Ivellio  i Gradski zbor Brodosplit, dirigent Vlado Sunko (Velika dvorana Medicinskog fakulteta u Splitu, Šoltanska 2, Split )

Nedjelja 01.12.2019.

19:30 – Natjecateljska večer CANTICUM NOVUM

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd (Beograd, SRB), Nevena Ivanović

Dubrovački komorni zbor (Dubrovnik, HRV), Frano Krasovac

Vokalni ansambl Domenike (Sveta Nedjelja, HRV), Ana Benković

Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu (Split, HRV), Vlado Sunko

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Zagreb, HRV), Josip degl’ Ivellio

Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara (Mostar, BIH), Katja Krolo Šarac

U revijalnom dijelu programa nastupa Policijska klapa Sveti Mihovil

Odabrane nove skladbe skladatelja:Bernardino Zanetti, Ivan Božičević, Milan Hibšer, Blaženko Juračić, Vlado Sunko, Šimun-Čarli Botica, Božidar Baumgarten i Deni Pjanić.

Voditeljica programa: Meri Martičić

(Velika dvorana Medicinskog fakulteta u Splitu, Šoltanska 2, Split )

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE BESPLATAN!

Žiri za odabir i ocjenu novih skladbi:  Branko Okmaca – predsjednik (Hrvatska, skladatelj i dirigent), Ken Steven (Indonezija, skladatelj), Luke Wenceslas Mayernik (Sjedinjene Američke Države, skladatelj), Kobus Venter (Južnoafrička Republika, dirigent i zborovođa) i Dunja Huzjan (Srbija, glazbeni pedagog i zborovođa).

Žiri za ocjenu izvedbi zborova: Marija Ramljak  – predsjednica (Hrvatska,dirigentica i urednica u Odjelu Glazbeni sadržaji HTV-a), dr.sc.Jelica Valjalo Kaporelo (Hrvatska,muzikologinja), Blaženko Juračić ( Hrvatska,skladatelj i zborovođa), Paul Phoenix (Velika Britanija, vokalni pedagog, tenor) i  Domeniko Briški (Hrvatska, dirigent i zborovođa).

Propozicije 2019. & poziv zborovima za sudjelovanjem

Dragi zborovođe, zborski pjevači, skladatelji, prijatelji zborske glazbe s posebnim zadovoljstvom pozivamo Vas i Vaše zborove u Split na 23. Međunarodni zborski festival “Cro patria” koji će se održati u od 30. studenog  do 01. prosinca 2019.

Imat ćete jedinstvenu priliku sudjelovati u izuzetnom natjecanju zborova, održati svoj koncert ili pjevati na Svetoj misi u prekrasnim crkvama Splita i okolice te sudjelovati na seminarima i radionicama te ostalim događanjima na samom početku Adventa.

Festival tradicionalno organizira Glazbena mladež Split (organizator/GMS) uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva Kulture, Županije splitsko-dalmatinske, Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita i Hrvatskog društva Skladatelja.

Festival je podijeljen u tri dijela: 
I.    Zborsko Natjecanje sa novim odabranim skladbama uz dodatni program.
II.   Seminari, koncerti i pjevanje na Svetim misama.
III.  Split pjeva (revijalni program otvorenim gradskim lokacijama)

 1. Rezultati natječaja za nove skladbe 23. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA

Međunarodni Žiri je djelovao u sastavu: Branko Okmaca (Hrvatska), Ken Steven(Indonezija), Luke Wenceslas Mayernik (SAD), Kobus Venter (Južnoafrička Republika) i Dunja Huzjan (Srbija). Odlučio je sljedeće;

Prvu nagradu, zlatni Canticum novum osvojio je talijanski skladatelj Bernardino Zanetti. Druga nagrada, srebrni Canticum novum pripala je profesoru Ivanu Božičeviću s Umjetničke akademije u Splitu, a treća nagrada – brončani  Canticum novum dodijeljena je Milanu Hibšeru s Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Za izvedbu, osim nagrađenih skladbi, odabrana su djela Blaženka Juračića, Vlade Sunka i Šimuna-Čarlija Botice.

 1. Organizator će rezultate objaviti u programu festivala, stoga se pozivaju svi skladatelji da prisustvuju Večeri novih skladbi kako bi mogli preuzeti svoje nagrade. GMS nagrade neće slati poštom ili bilo kakvim oblikom dostave.
 • Skladbe će se izvoditi na večeri novih skladbi. Pozivaju se zborovi i njihovi voditelji da iskažu interes za izvedbu novih skladbi.
 • GMS poziva skladatelje da preporuče ili imaju u vidu zbor ili vokalni sastav koji će izvoditi njihove skladbe. Ukoliko nemaju u vidu niti jedan sastav, Organizator će pokušati osigurati odgovarajući zbor za izvedbu. Skladatelji moraju biti svjesni, kako je naglašeno u pozivu za predaju novih skladbi, da je moguće da se skladba možda neće moći izvesti zbog izostanka interesa zborova za izvedbu.
 • Program Večeri novih skladbi će biti koncipiran na način da će svaki zbor izvesti odabranu/dogovorenu novu skladbu i kraći program iz hrvatske glazbene baštine (ili zborske tradicije zemlje iz koje zbor dolazi) do 10 minuta.
 • Direkcija GMS može zbog programske cjelovitosti dopustiti manje vremenske oscilacije trajanja programa.
 • Skladbe se u načelu izvode a-capella  ali je dopuštena i klavirska pratnja ukoliko je skladba na taj način izvorno koncipirana.
 • Stručno povjerenstvo će dodijeliti nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Canticum novum“. najboljim skladateljima.
 • Zborovi se natječu za nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Katedrala“  stručnog žirija za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa  te posebnu nagradu publike za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa.
 1. Novčane nagrade iznose 500,00 EUR najboljem skladatelju i 500,00 EUR najboljem zboru. Ostale nagrade ne uključuju novčani iznos. Organizator može dodijeliti i druge nagrade i priznanja ( npr najbolji debitantski zbor, najbolji mladi skladatelj, najbolji stihovi, ditigent i sl.) Ove nagrade su opcionalne i ovise o prosudbi žirija.
 • Žiri za ocjenu izvedbi zborova biti će sastavljen od hrvatskih i međunarodnih stručnjaka te predstavnika organizatora.
 • Glazbena mladež Split kao organizator ne snosi troškove puta a vezano za  smještaj zborova stoji na raspolaganju pomoći oko pronalaska povoljnog smještaja ili na bilo koji drugi način koji dopuste financijske prilike.
 • Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

II. Seminari, koncerti i pjevanje na svetim misama.

 1. Zborovi sudionici Natjecanja zborova imaju priliku održati svoj koncert ili pjevati na Svetim misama u prekrasnim crkvama Splita i okolice. Zborovi koji žele sudjelovati u ovom dijelu programa naznačit će to u svojoj prijavi.
 • Organizator će ih kontaktirati za dogovaranje detalja uz napomenu da ovakav program ovisi i o volji svećenika i lokalnih crkava.
 • Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.
 • Organizator može organizirati i seminare, radionice, okrugle stolove i sl.
 • U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.
 • Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

III. Split pjeva (revijalni program na splitskoj Rivi)

 1. Od 2016. godine Glazbena mladež Split uz suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Splita,  organizira poseban revijalni program na splitskoj Rivi ili u Đardinu.
 • Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.
 • U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.
 • Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi, članovi žirija, gosti Festivala  i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

Za bilo kakva druga pitanja slobodno nas kontaktirajte;

Glazbena mladež Split,

Zagrebačka 23,HR – 21000 Split,

tel:    + 385 21 48 24 00
fax: + 385 21 33 27 14 

e-mail: info@gmsplit.hr 

U Splitu 10.05.2019.

Marin Kaporelo                                      Ana Domančić Krstulović


Međunarodni zborski festival CRO PATRIA pokrenula je Glazbena mladež Split kako bi promovirala zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo. S godinama je festival prerastao u međunarodni projekt na kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, zborski dirigenti te članovi ocjenjivačkih sudova iz Hrvatske i inozemstva.

Festival je pokrenut 1995. godine pod nazivom Dani duhovne glazbe Cro patria, a već slijedeće godine uslijedilo je puno priznanje javnosti. Danas je duhovna glazba samo jedan segment bogatog festivalskog programa koji uključuje koncerte, natjecanje zborova, seminare vokalne tehnike, predavanja renomiranih glazbenika, notna izdanja, novo glazbeno stvaralaštvo za koje najuspješnije skladatelje nagrađujemo prestižnom nagradom Canticum novum…Svake godine festival raste i širi se, kako bogatstvom programa, tako i brojem sudionika i publike.

Za ovaj projekt Glazbena mladež Split, kao organizator, 1998. godine dobiva najveću nagradu struke, podršku Društva hrvatskih književnika, nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za promicanje kvalitetne glazbe među mladima, a iste godine festival podržava i papa Ivan Pavao II. Festival je i dobitnik etikete EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) za 2015./16. godinu, kojom Europska asocijacija festivala jamči kvalitetu sadržaja.

Ovaj projekt je u osnovi koncipiran u obliku festivala, a producirao se u formi natjecanja.

Programom se nastoji stimulirati suvremeno i kvalitetno umjetničko glazbeno stvaralaštvo, a kako se glazba često veže i uz poeziju, za svaki od segmenata utemeljile su se i posebne nagrade te plakete, koje su rad istaknutih hrvatskih akademskih likovnih umjetnika.

POSJETITE WEB STRANICU FESTIVALA:

www.cropatria.com