Međunarodni zborski festival CRO PATRIA pokrenula je Glazbena mladež Split kako bi promovirala zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo. S godinama je festival prerastao u međunarodni projekt na kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, zborski dirigenti te članovi ocjenjivačkih sudova iz Hrvatske i inozemstva.

Festival je pokrenut 1995. godine pod nazivom Dani duhovne glazbe Cro patria, a već slijedeće godine uslijedilo je puno priznanje javnosti. Danas je duhovna glazba samo jedan segment bogatog festivalskog programa koji uključuje koncerte, natjecanje zborova, seminare vokalne tehnike, predavanja renomiranih glazbenika, notna izdanja, novo glazbeno stvaralaštvo za koje najuspješnije skladatelje nagrađujemo prestižnom nagradom Canticum novum…Svake godine festival raste i širi se, kako bogatstvom programa, tako i brojem sudionika i publike.

Za ovaj projekt Glazbena mladež Split, kao organizator, 1998. godine dobiva najveću nagradu struke, podršku Društva hrvatskih književnika, nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za promicanje kvalitetne glazbe među mladima, a iste godine festival podržava i papa Ivan Pavao II. Festival je i dobitnik etikete EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) za 2015./16. godinu, kojom Europska asocijacija festivala jamči kvalitetu sadržaja.

Ovaj projekt je u osnovi koncipiran u obliku festivala, a producirao se u formi natjecanja.

Programom se nastoji stimulirati suvremeno i kvalitetno umjetničko glazbeno stvaralaštvo, a kako se glazba često veže i uz poeziju, za svaki od segmenata utemeljile su se i posebne nagrade te plakete, koje su rad istaknutih hrvatskih akademskih likovnih umjetnika.

POSJETITE WEB STRANICU FESTIVALA:

www.cropatria.com