GLAZBENA MLADEŽ SPLIT (GMS) osnovana je 1970. godine, tada pod nazivom Muzička omladina u Splitu, a djeluje samostalno i u okviru Hrvatske glazbene mladeži (HGM). Članica je Jeunesses Musicales International  (JMI) tj. Međunarodne organizacije glazbene mladeži, najveće nevladine organizacije koja je započela s radom 1945. godine u Belgiji. Cilj nam je, kao i svim članicama JMI-a: „omogućiti mladima da se razviju kroz glazbu preko svih granica“.

Osnovna djelatnost GMS-a je promocija mladih glazbenika i odgoj mlade publike još od predškolskog uzrasta, preko osnovne i srednje škole, sve do završetka fakultetskog obrazovanja, kada kazališne predstave i koncerti trebaju postati sastavni dio njihovih životnih potreba. Iako je naglasak našeg djelovanja na klasičnoj, umjetničkoj glazbi, potičemo sve stilove i vrste glazbe, pojedinačno te grupno muziciranje, a cilj nam je i očuvanje tradicije i baštine koju njegujemo educiranjem putem raznovrsnih animatorsko-pedagoških programa. Djeci i mladima omogućujemo da iz prvih redova dožive ljepotu kazališne i glazbene umjetnosti te da kao jedna cjelina, publika, usvoje i pravila kulturnog ponašanja. Kreativno izražavanje naročito je važno u razvoju djeteta, zato im GMS svojom djelatnosti želi pružiti mjesto na kojem mogu izraziti svoje ideje i talente u sklopu raznovrsnih projekata. Na taj način djeca i mladi pretvaraju se u izvođače, čime će iskusiti koliko je kontinuiranog i napornog rada potrebno za ostvarivanje umjetničkih programa.

Kao dio međunarodne organizacije JMI u pojedinim projektima omogućit ćemo našim sudionicima i mogućnost međukulturalne razmjene, koja je uvijek iznimno bogatstvo. Promičemo raznovrsnost i ravnopravnost u svakom smislu te u svom radu uvijek isključujemo ovisnost o drogama, rasizam, seksizam i netoleranciju, kao što i podižemo svijest kod djece i mladih o dotičnim problemima educirajući ih putem predstava i koncerata. Na našim stranicama obavještavamo i o regionalnim, nacionalnim i internacionalnim programima koji se održavaju u sklopu HGM i JMI, pozivajući na taj način djecu i mlade da postanu sudionici. Naša vrata uvijek su otvorena za sve ljubitelje glazbe, kazališta i plesa! Mladima želimo omogućiti i radno iskustvo te se Glazbenoj mladeži Split mogu priključiti i volonterskim radom, čime će steći organizacijske, produkcijske i PR vještine.

Uz koncerte i kazališne predstave, organiziramo i predselekcijsko natjecanje za Imagine Festival Croatia, Pedagoško-animatorske programe, zatim Kulturno-umjetničke igre mladih (ex. Smotra) u sklopu kojih preko 40 godina okupljamo mlade iz cijele Hrvatske i inozemstva te Međunarodni zborski festival “Cro Patria”, koji će 2016. obilježiti jubilarno 20. izdanje. Već tradiocionalne postale su i manifestacije; Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, Dani flaute i Međunarodni vokalni seminari itd. Također od 2016. pokrećemo projekt Glazba pomaže u suradnji sa Ustanovom za odgoj i obrazovanje djece sa posebnim potrebama „Juraj Bonaći“ i sa Domom za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi „Maestral“. Istaknuto mjesto u našim aktivnostima pripada i Baletnom studiju GMS, koji djeluje već dugih 30 godina. Za 2017. godinu planirane su razne suradnje i gostovanja eminentnih glazbenika i obrazovnih institucija.

Godišnje ostvarimo 100 različitih programa (koncerti, predstave, natjecanja, predavanja, seminari itd.) sa 4.000 izvođača (mahom djece i mladih glazbenika) te preko 20.000 gledatelja. Djelujemo na području Grada Splita, kao i cijele Županije splitsko-dalmatinske, a surađujemo i s Ministarstvom kulture, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskim društvom skladatelja, Društvom hrvatskih književnika, Turističkim zajednicama Grada Splita i Županije, itd. GMS je Organizacija od posebnog značaja za grad Split te se sredstva za redovitu djelatnost osiguravaju u proračunu grada Splita.

Glazbena mladež Split dobitnik je i brojnih nagrada za svoj rad: kao organizator Međunarodnog zborskog festivala Cro Patria 1998. godine dobiva najveću nagradu struke, nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za promicanje kvalitetne glazbe među mladima te etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) za 2015./16. godinu, kojom Europska asocijacija festivala jamči kvalitetu sadržaja; 2004. godine prima i nagrade Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije za postignute uspjehe u promociji glazbenika i promicanju glazbene umjetnosti kod djece i mladeži. Sa ponosom ističemo da smo u studenom 2016. povodom 45. godina djelovanja nagrađeni državnim odlikovanjem Poveljom Republike Hrvatske za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture među mladima te promociji mladih glazbenika u Republici Hrvatskoj i u svijetu.