Cro Patria

Cro patria je u svjetskim razmjerima jedinstveni festival koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo. Već je prepoznatljivo mjesto susreta kulturne različitosti, raznorodnog načina pjevanja, a time i interpretacije zborskih napjeva različitih suvremenih skladateljskih rukopisa.
Festival ima edukativnu i socijalnu dimenziju, razvija osjećaj zajedništva i užitak zajedničkog uspjeha, potiče i stvara nova prijateljstva.

U osnovi Cro Patria je festival u kojem se izvode nove skladbe pa se nagrade dodjeljuju izvođačima za najbolje izvođenje, skladateljima i pjesnicima za najbolju skladbu, odnosno stihove. Najeminentnija autorska imena obilježila su proteklih 20. godina ovog Festivala. Izvođači su zborovi koji su u zemlji i inozemstvu osvojili niz priznanja i nagrada.
Svake godine poseban dio programa posvećuje se oživljavanju  bogate, a zaboravljene hrvatske glazbene baštine. Tako je dodatni program pjevačkih zborova proteklih godina bio  obogaćen djelima Jakova Gotovca, Borisa Papandopula, Ive Paraća, Josipa Hatzea, Julija Bajamontija, i dr.

U vrijeme kada je kultura mladih sve više posvećena virtualnom svijetu i društvenim mrežama, te utječe na njihova rekreacijska iskustva, zborsko pjevanje i dalje zadržava nešto predivno, stvarno i živo. Svi uključeni mogu uživati u izravnim susretima i druženju sa skladateljima, stječu nova prijateljstva s članovima drugih zborova i mogu uživati u interakciji s publikom. Zato je opstanak zborova u ova nespokojna vremena pravi pothvat, a za dosezanje i održavanje njihove kvalitetne razine i pothvat više, čemu teže svi koji žele biti sudionici Cro Patrie, što zaslužuje posebnu potporu. Ovakvi ansambli su prava riznica zdravog druženja mladeži, a time i jedan od najuspješnijih sistema borbe protiv raznih vrsta ovisnosti i pošasti današnjeg vremena. Posljednje tri godine ovaj glazbeni projekt osigurao je potporu mnogih vrijednih glazbenika iz inozemstva, pa su najvećim dijelom članovi Ocjenjivačkih sudova inozemni autori, a također i kao izvođači pridružuju nam se opet i pjevački zborovi izvan granica Hrvatske.

Prethodna izdanja Festivala postala su važna i prepoznatljiva ne samo za grad Split, već i za cijelu regiju, što potvrđuje i dugogodišnje pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Turističke zajednica Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske.

Na poslijednjim izdanjima sudjelovali su npr. zborovi, skladatelji, pjesnici i članovi ocjenjivačkih sudova iz Bosne i Hercegovine, Portugala, Španjolske, Filipina, Italije, Njemačke, Poljske, Crne Gore, Sjedinjenih američkih država, Slovenije, Litve, Mađarske, Srbije, Južnoafričke Republike i naravno Hrvatske.

Značaj i kvalitetu festivala Cro Patria prepoznalo je Europsko udruženje festivala (European Festival Association), te mu je dodjelilo EFFE label za 2015./2016. godinu, a od nedavno i za 2017./2018. Godinu, etiketu koja označava i potvrđuje kvalitetu sadržaja i organizacije.

Utemeljenje i organizacija

Ovo je jedinstven projekt u suvremenoj glazbenoj kulturi. Glavnu odliku manifestacije čini okrenutost mladeži, bez obzira na mjesto njihova boravka, stupanj izobrazbe, rase, etničke pripradnosti,… Manifestacija je utemeljena 1995. godine u okviru široko razvijene djelatnosti Glazbene mladeži Split, a s ciljem zbližavanja i međusobnog upoznavanja mladeži, ali kroz društveno koristan, kreativan i reproduktivan rad na polju glazbene umjetnosti. Ovim programom želi se motivirati stvaralačke i izričajne sposobnosti mladeži koje će im osigurati kvalitetno korištenje slobodnog vremena.

Programska orijentacija

Manifestacija je utemeljena 1995. godine, a već slijedeće godine doživjela je puno priznanje svekolike javnosti, da bi već 1998. godine kao organizator dobili najveću nagradu struke, nagradu Vatroslav Lisinski – Hrvatskog društva skladatelja za promicanje vrijedne glazbe među mladima.  U osnovi ovaj projekt je do sada bio sastavljen u obliku festivala, s pregršt seminara, okruglih stolova, koncerata i produciranog natjecanja. Ovim programom Glazbena mladež Split kao organizator svim silama nastoji stimulirati suvremeno, umjetnički vrijedno stvaralaštvo na polju glazbe, ali i poezije pa je za svaki od spomenutih segmenata utemeljila i posebne nagrade, plakete, rad istaknutih hrvatskih akademskih likovnih umjetnika.

Lokacijska projekcija

Program se odvija u adventskom razdoblju (konac studenog, početak prosinca) u prostorima Sveučilišne knjižnice u Splitu, crkvi sv. Ante, katedrali sv. Duje, crkvi sv. Dominika, crkvi Gospe od zdravlja i Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Tijekom festivalskih dana, sudjelujućim zborovima organizirani su cjelovečernji koncerti u obližnjim gradovima, poput Trogira, Solina i Klisa.

Programska provedba temeljena je u nekoliko pravaca:

  • Angažiranje glazbenika i pjesnika u stvaranju djela koja izvornošću i vrijednošću zadovoljavaju senzibilitet suvremenog mladog čovjeka.
  • Istraživanje, vrednovanje i prezentiranje vrijedne glazbene baštine.
  • Natječajem i prizivom kontinuiranom realizacijom utječe na bogaćenje fundusa, suvremene zborske glazbe.
  • Uz Večer novih pjesama osigurava se izvođačima – zborovima, zasebne cjelovečernje koncerte u različitim mjestima Dalmacije.
  • Radi popularizacije članstva u pjevačkim zborovima te popularizaciji novih pjesama osigurava nosač zvuka, DVD i notno izdanje.
  • Nadogradnja postojećeg znanja organizacijom majstorskih radionica, seminara za zborovođe i okruglih stolova na temu zborskog skladanja.

Zborski inkubator

U organizacijskom timu već razvijamo novi projekt, Zborski inkubator, gdje će se na jednom mjestu moći pristupiti svim relevantim informacijama o djelujućim zborovima, povijesti zborske glazbe u Republici Hrvatskoj, bazom aktivnih zborovođa s opisom njihovih životopisa, bazom pjevača, objavama poziva za pronalaženje novih pjevača, novim notnim izdanjima, akustičnim lokacijama, CD izdanjima, pozivima za suradnju, objavama festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, itd.